El prisma del cos

Fora icones únics. El referent estètic depèn només de l’espectador. El ventall de models desitjats s’ha obert tant que oscil·la des d’una contundent Beyoncé fins a la delicada Keira Knightley. Totes dues poderoses en el seu estil. Elles mateixes treuen les ungles per reivindicar la seva figura fora de les mesures perfectes. La cantant nord-americana va muntar en còlera quan una firma sueca va decidir afinar per la seva col·lecció bany aquest estiu. I l’actriu britànica va criticar el seu augment de bust sobtat per al cartell promocional de la pel·lícula Rei Artur (2004). Farta d’aquest insistent retoc, que es va repetir en la campanya de Chanel de 2009, l’agost passat va posar en topless per reivindicar els pits petits.

Vistos aquests exemples, avui és més fàcil que en altres temps trobar un reflex amb el qual comparar-se per acceptar el nostre cos. I veure la bellesa en la varietat. Segons l’estudi antropomètric de la població femenina a Espanya realitzat pel Ministeri de Sanitat en 2008, un dels pocs dels quals es van extreure dades rellevants sobre la satisfacció de les dones amb el seu físic, el 62% de les majors de 20 anys estaven contentes amb la seva imatge. “L’acceptació d’un mateix passa per adonar-nos que som éssers terrenals, comprendre els nostres límits ia partir d’aquí relacionar-te amb els altres”, explica el professor d’Estètica de la Universitat Autònoma de Madrid i expert en el cos com a referent artístic, José Jiménez.

adele

El camí ha estat llarg i els condicionants encara existeixen. El físic musculat, com el d’alguns protagonistes d’aquest reportatge, continua representant un clixé difícil de desbancar en l’àmbit masculí. “Jo necessito fer esport per sentir-me bé. És una satisfacció quan veus que el teu treball va tenint resultat “, admet l’actor Mario Plágaro. Prova d’això són també les crítiques que reben els personatges públics a propòsit del seu aspecte. “Curvilínia i orgullosa”, va publicar Lady Gaga a Twitter després dels comentaris sobre el seu augment de pes aquest estiu. La cantant Adele va haver d’escoltar en 2012 de boca del dissenyador Karl Lagerfeld que estava “una mica massa grossa”. Tota aquesta polèmica ve suscitada perquè el cos continua representant un focus d’atenció. La professora Ana Martínez en el seu estudi sobre la construcció social del cos assegura que “de vegades som conscients dels nostres cossos com objectes que s’han de mirar, mentre que en altres, com la llar, no sintonitzem amb nosaltres mateixos com a objectes que han de ser contemplats “.

Una cortesana anomenada Olympia va esdevenir una transgressora de la seva època en ser una de les primeres que lluïa el seu cos sense complexos. Enrere van quedar els nus mitològics i de físics idealitzats quan Manet va exposar per primera vegada al París de 1865 el seu retrat d’algú real. D’aquell posat, als de Candice Huffine, la top-model de talla 46, que encapçala una onada de models sense por a la seva exuberant figura. La salut no s’identifica amb un sol tipus de cos. La investigadora de antropometria de la Universitat Complutense de Madrid, María Dolores Cabanas, adverteix la diferència entre aspecte i benestar: “Es confon el concepte salut amb una determinada imatge, i no sempre és així”.

El cànon ideal neda en els corrents de l’eclèctic. Ja no hi ha necessitat d’utilitzar un mateix patró per assolir un arquetip. Després de nombroses entrevistes a joves per les seves investigacions, la professora de la Complutense Dolors Cabanas extreu una conclusió: “A la vida real no volem el model sobre la passarel·la, sinó una persona normal amb la qual compartir experiències”.

Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: