10 coses que no sabies de la Passarel.la Cibeles

1. A cada dissenyador, els seus models. No tots els dissenyadors requereixen a les mateixes models per les seves desfilades. Un exemple: les noies que passegen per la passarel · la amb els dissenys de la firma de roba interior Andrés Sardá no solen ser les mateixes que necessita Davidelfin. Com tria cada dissenyador als seus models? Doncs, a partir d’una preselecció de fins a un centenar, l’equip de la signatura en qüestió assisteix a un visionat de fotos numerades de les maniquís. «La 3, la 7, la 9, 10 i 11, …», se sent dir mentre les imatges passen a tota velocitat davant el projector. Així, fins que cada un tingui els seus 18 escollides o escollits.

fitting_cibeles--478x350

2. Una perruquera per a totes les desfilades. La perruqueria és un dels pilars fonamentals de Madrid Fashion Week. Entre desfilada i desfilada només hi ha 30 minuts per canviar a les models de look i preparar-les per al següent dissenyador. Un temps molt ajustat que no permet proves d’assaig-error. Beatriz Matallana (inconfusible, per la seva cabellera rosa) és l’encarregada de donar forma a les peticions i necessitats que cada modista planteja en la prova prèvia, perquè a l’hora de la desfilada la idea final estigui clara. Yolanda López i José Belmonte s’encarreguen de la part del maquillatge, amb una mecànica similar. No és difícil veure, minuts abans de cada desfilada, a algun d’aquests estilistes pujats a una cadira aplicant els últims retocs a les models ..

beatriz_matallana_retoques--146x200

3. La disputada «front row». La primera fila de la desfilada d’un dissenyador de la Passarel · la Cibeles és aquella que moments abans del xou roman oculta després d’una cortina de càmeres de televisió, reporters, fotògrafs i altres curiosos. Sí, aquí es senten els famosos, els que responen, amb més o menys mèrits, a les sigles VIP. I, depenent del dissenyador, veurem clientes, incondicionals, amics, familiars o estendards de la firma, que amb la seva presència permeten que l’esdeveniment ocupi més espai en els mitjans del que ocuparia estrictament la desfilada en si.

4. El que val una desfilada. En realitat desfilar a Ifema és molt barat (entre els 5.000 i 7.000 euros) a causa dels patrocinis i subvencions de la Comunitat de Madrid. A més, molts dels dissenyadors reben ajudes de l’Icex, que al seu torn són gestionades per l’Associació de Creadors de la Moda

torretta--146x110

5. Qualsevol pot assistir a una desfilada? Qualsevol que tingui invitació o acreditació. És per això, que el públic sol estar format bàsicament per mitjans de comunicació, professionals de la moda, clients i personalitats diverses. En moltes ocasions, a més, se solen regalar o sortejar passis d’accés al conegut com «Cibelespaci0», que no és altre que el que acull els estands promocionals dels patrocinadors i marques associades a la passarel · la madrilenya.

6. El «backstage». És la zona el making of, de la preparació de la desfilada, les bambolines. Només pots accedir amb acreditació o passi especial de personal. Dins trobaràs a multitud de models escampades fora dels camerinos que tracten de passar el temps, llegint, menjant alguna cosa, escoltant música o navegant amb els seus smartphones. Això, quan no estan corrent del camerino a la passarel · la, entre canvi i canvi de look, mentre es vesteixen o es desvesteixen. A vegades sorprèn el poc temps que tenen per canviar de disseny i l’enrenou que pot arribar a haver després dels focus causa d’això.

peluqueria--146x110

7. «Kissing room». És aquella sala, normalment patrocinada per una marca d’alcohol, en la qual es reuneix el dissenyador amb els seus convidats per prendre un còctel després de la desfilada. Però ciudado, no totes les invitacions donen dret a entrar en aquest exclusiu espai. Si ets un dels escollits, tranquil, ho sabràs. Si no, has de saber que quedar-se a la porta a veure qui entra o surt, no té res de glamour.

8. El «sitting” de premsa. Sol ser una mica caòtic, però hi ha una idea clara. Com més a prop de la passarel · estigui teu seient, més «intocable» ets. És per això que les dues primeres files del sector de premsa d’una desfilada solen estar formades per periodistes de mitjans tradicionals, mentre que premsa online (cada vegada més present) i blocaires es barallen pels seients de darrere, en què, per cert , se sol tenir una millor perspectiva del xou.

9. L’ordre de les desfilades. Tradicionalment ho decidia l’organització, d’acord amb els dissenyadors. Aquí intervenien criteris d’antiguitat, notorietat i conveniència de les signatures. Però en l’edició de febrer de 2013 sembla que ha intervingut l’atzar i per això Roberto Verino no serà l’encarregat d’inaugurar la setmana, com en les últimes edicions.

frontrow--146x110

10. Es pot comprar allà directament? La resposta és NO, encara que amb un «però». Perquè els joves dissenyadors, els que formen part del EGO, disposen d’un espai fora de la passarel · la en què s’exposen cada any algunes de les seves propostes. Així, si t’acostes a un dels seus estands, a part de conèixer-(solen estar per allà), pots portar un dels seus dissenys a un preu bastant raonable. Això sí, cal insistir que són JOVES dissenyadors. Perquè ningú es porti sorpreses …

Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: